Kranjskogorska 10ka

Tokratna Kranjskogorska 10ka na nek način predstavlja vrnitev v normalnost. Po zdravstvenih izzivih preteklih let in vremenskih izzivih letošnjega leta, tudi na nekaj tekih Gorenjske, moj planet, je tokrat prireditev potekala v idealnih pogojih. Temu ustrezno se je je udeležilo kar 164 tekmovalcev, kar je ena najboljših udeležb doslej.

Na dest kilometrov dolgi kranjskogorski tekmovalni progi je tokrat šlo za tesen boj najboljših štirih. Za dobre tri sekunde ga je na koncu dobil Klemen Šuligoj (Top4Running, 34:16.2), pred Primožem Piškurjem (AD Olimpik, 34:19.3) in Davorinom Cimermančićem (Založba Grahovac, 34:24.4). Slabih pet sekund pod stopničkami pa je na koncu ostal Italijan Andrea Gandini (Monza Marathon Team, 34:29.1). Pri ženskah je bila prepričljivo najboljša Anja Fink (AD Kronos, 35:50.5), ki je zmagala že na junijski desetki v Radovljici. Druga je v cilj pritekla Dominika Podobnik (39:46.5), tretja pa Manca Mrak (AD Bled, 43:59.0), ki je prav tako stala na stopničkah že v Radovljici.

Tesen boj za prvo mesto na Kranjskogorski 10ki pa je bil obenem tudi tesen boj za prvo mesto v pokalnem točkovanju. Potem ko je bilo pred to tekmo pri moških med prvimi tremi samo po eno točko razlike, se je z zmago Klemen Šuligoj (Top4Running) nekoliko odlepil od Primoža Piškurja (AD Olimpik), ki se je s tokratnim drugim mestom prebil na drugo mesto tudi v pokalnem točkovanju. Pavel Debeljak, ki je bil tokrat peti, je zdrsnil na tretje mesto, ki pa ga z dvakratnim naskokom v točkah prepričljivo brani pred zasledovalci. Čeprav se glede na še vedno majhno razliko v številu točk med najboljšimi tremi vrstni red na vrhu še vedno lahko premeša, pa razmerje moči med celotno sezono vseeno nakazuje, da se počasi riše končna slika na zmagovalnih stopničkah pokala. Ta je nekoliko manj jasna pri ženskah, kjer še naprej prepričljivo vodi Karin Rotar (AK Radovljica) pred Marijano Štrukelj (Mravlce), bolj zanimivo pa je na tretjem mestu, ki ga zaenkrat drži Nina Bolta (BŠD NLB d.d.).

Celotni rezultati in pokalno točkovanje najdete na Gorenjska, moj planet – Rezultati 2023.

Za tiste, ki vas o ozadjih Kranjskogorske 10ke zanima kaj več, še enkrat dodajamo povezavo na intervju z glavno organizatorko, Klavdijo Gomboc.

Naslednja tekma v okviru GMP 2023 je Lubnik trail v Škofji Loki, ki bo letos organiziran 7. oktobra. Zaključek sezone pa bo letos ponovno na Miklavževem teku v Snoviku (3. december), ki se po nekajletnem premoru vrača na slovensko in gorenjsko tekaško sceno.

Pogled nazaj…

Kranjskogorska 10ka je tokrat gostovala v oddaji  TV Slovenija o razgibanem življenju “MIGAJ Z NAMI“.  Za ogled klikni VIDEO.

Na veliki šmaren, 15. avgusta, je bil izveden še predzadnji letošnji tek serije Gorenjska, moj planet, tradicionalna Kranjskogorska 10ka. Na glavni progi je bila udeležba tokrat s 104 tekmovalci opazno boljša kot lansko leto, še vedno pa je daleč od predkoronskega leta 2019, ko je bilo 181 udeležencev. Bolj so tovrstnim tekaškim prireditvam ostali zvesti otroci, saj jih je bilo tudi tokrat več kot 50.

S časom 32:33.9 je bil letos najhitrejši Jakob Medved (ŠD Tek je lek), ki je za 6 sekund in pol prehitel Matica Modica (TK Joži, 32:40.4) in za 21 s Janeza Muleja (Modri dirkači, 32:54.9). Najhitrejša ženska je bila Anja Fink (AD Kronos, 37:17.1), ki je z veliko prednostjo prehitela Dominiko Ahačič (GIBIT, 40:59.9) in Darjo Jereb (Izišport, 44:51.9). Zmagovalec pri moških je za 40 s zaostal za lanskim najboljšim rezultatom, doseženi čas pa je bil znatno boljši kot ob vseh ostalih ponovitvah Kranjskogorske 10ke v okviru serije Gorenjska, moj planet. Podobno je bilo pri ženskah, kjer je Anja Fink zaostala samo za svojim lanskim rezultatom in sicer za 48 sekund.

Eno tekmo pred koncem sezone so že jasni obrisi končnega rezultata točkovanja, čeprav še posebej pri moških pri vrhu ni še nič odločenega. Še naprej vodi Andrej Mikelj (106 t.), ki se tokratne tekme ni udeležil. Tilen Dobnikar se je s 96 t. prebil na drugo mesto, z 89 t. pa sledi Primož Piškur. Pri ženskah je že jasno, da je Marijana Štrukelj (145 t.) obranila lanski naslov, na drugem mestu je z veliko prednostjo (104 t.) Teja Muha, tretja pa je Jerneja Rozman (74 t.). Za točkovanje šteje 5 najboljših uvrstitev, tako da se stanje pri vrhu na zadnji tekmi lahko še premeša.

Celotne rezultate in točkovanje pokala najdete na običajnem mestu: Gorenjska, moj planet – rezultati 2022.

Ker je letošnji Nočni tek Vrhnika žal odpovedan, do konca serije Gorenjska, moj planet 2022 ostaja samo še Tek na Lubnik, ki bo v Škofji Loki organiziran 8. oktobra. Za točkovanje serije šteje trail tek na v razdalji 13,9 km (vzpon pribl. 600 m višinske razlike in spust nazaj v Škofjo Loko), na katerega se lahko prijavite tukaj. Če je za koga od starejših to prevelik zalogaj, vas vabimo, da se po teku na trgu pred upravno enoto v Škofji Loki udeležite samo zaključka serije.

Pogled v leto 2021

Tudi na letošnji Kranjskogorski 10ki so na udeležbo vplivale razmere v zvezi z epidemijo ter vroče in nepredvidljivo vreme, zato je bila ta s 83 tekači na glavni progi skoraj pol manjša kot ponavadi. Vseeno je bila udeležba za trenutne razmere dobra, organizatorji in udeleženci pa so dokazali, da se tovrstne prireditve brez večjih težav in tveganj da organizirati. Potem ko je kazalo, da bo treba teči v peklenski vročini in da tekmo lahko zmoti hudo neurje, je na koncu pozitivno presenetilo celo vreme, PCT in korona pa ob primernem pristopu nista prehuda zalogaja.

Kljub manjši udeležbi pa smo bili na letošnji Kranjskogorski 10ki priče odličnim rezultatom. Tobi Gaberšček iz TD Bovec je namreč z rezultatom 31:53.7 postavil rekord proge. Za njim ni veliko zaostal še en odličen tekmovalec, Primož Kobe iz FIT KLUB-a Novo Mesto, ki je progo pretekel v času 32:14.4. Za njima je s časom 34:04.3 v cilj pritekel Matic Modic, leta 2018 najboljši Slovenec na Ljuljanskem maratonu. Pri ženskah je s časom 36:29.0 slavila Anja Fink iz AAD Slovan, druga je bila domačinka Neža Žerjav (ND Rateče-Planica, 38:43.6), tretja pa z minimalnim zaostankom Neja Kršinar (38:43.9). Celotni rezultati

Fotografije objavljamo na FB strani in spletni strani serije Gorenjska, moj planet.

V točkovanju serije Gorenjska, moj planet 2021 pri moških z dvema zmagama še vedno vodi Marjan Robič (AK Radovljica), na drugo mesto se je prebil Matevž Malovrh (Köster Slovenija), tretji pa je Tadej Osvald (ŠTD Lončar). Pri ženskah je Marijana Štrukelj (AD Olimpik) prehitela tokrat odsotno Nives Skube, na tretjem mestu pa je Melita Rotar. Več na strani z rezultati.

Samo en tek nas še loči od tega, da bo letošnja serija Gorenjska, moj planet veljavna. 28. avgusta tečemo in kolesarimo na Vrhniki, tako da je ta cilj že povsem blizu!

PONOVNO NA SPOREDU 15.8. 2022

..in seveda ponovno v seriji tekov “GORENJSKA, MOJ PLANET“

Rezultati Kranjskogorska 10ka – 15.8.2021

Galerija 2021 – foto: Marko Čufar – Prezlc

Pogled nazaj

Rezultati Kranjskogorska 10ka – 15.8. 2019

Galerija 2019 – foto: Marko in Ana Čufar – Prezlc

Za tek odlične razmere so pospremila še eno Kranjskogorsko 10ko, na kateri se je zbralo 51 ženskih in 130 moških tekačev.

Absolutni zmagovalec, s časom 34:16, postal Tobi Gaberšček (AD Mass), ki je v cilj pritekel dve minuti hitreje kot pred dvemi leti in slabe pol minute pred v ozadju zgoščenimi zasledovalci, med katerimi je bil z drugim časom teka najhitrejši Luka Kramarič (B2Servis – Adidas) 34:45, pred tretjim Maticem Plaznikom 34:51 in le za štiri sekunde počasnejšim in s tem četrtim v skupni uvrstitvi Markom Florjančičem (ŠD Suhadole)..

Med ženskami je bila najhitrejša domačinka Neža Žerjav (ND Rateče-Planica) s časom 39:00, ki je tokrat lansko drugo mesto v absolutni razvrstitvi nadgradila z zmago in svoj lanski čas izboljšala kar za 3’23”!!! Na drugo mesto je na cilj pritekla Nika Mazi (AD Mass) s časom 39:34 pred tretjeuvrščeno Moniko Peterka, 41:23.

Čestitke vsem tekačem in sodelujočim!