38. Juriš na Vršič

 

Na 38. Jurišu Matej Kimovec med legende, Laura Šimenc prvič

Na Vršič v idealnih razmerah nekaj manj kot 800 kolesark in kolesarjev. Povabljenec Tadej Valjavec tik za najhitrejšo trojico. Le rekordno ni šlo.

Kranjska Gora, 4. september – Za 772 kolesarji je 38. izvedba klasične preizkušnje za cestne kolesarje, Juriša na Vršič. Natačneje za 59 kolesarkami in 613 kolesarji, ki so v vročem dnevu iz Kranjske Gore stopili na pedala proti 1611 m visokemu cestnemu prelazu, najvišjemu pri nas.

Z zmago v absolutni konkurenci se vsaj leto dni lahko hvalita Laura Šimenc (KD Alpe) in Matej Kimovec (Vaška runda). Matej je v cilj prikolesaril 28 sekund pred drugouvrščenim Gregorjem Lahom (JB Team Novo mesto) in 42 pred Robertom Kraljem (KD Branik Maribor) na tretjem. Tik za njimi je vrh kot četrti dosegel Tadej Valjavec, kot nekdanji vrhunski poklicni kolesar največje ime tokratnega Juriša.

Kimovec je zmagal tretjič zapored in se tako vpisal med legende Vršiča.

Pri kolesarkah so bile razlike večje, Laura si je že malenkost oddahnila od napora, ko je dobro minuto pozneje vrh dosegla drugouvrščena Špela Škrajnar (Ganesha team), zmagovalka zadnjih dveh jurišev, kot tretja je sledila Ajda Opeka (KD Branik Maribor), zmagovalka že leta 2004.

Kljub idealnim razmeram v knjigah ostajata zapisana dosedanja najboljša časa. Kimovec je s časom 33 minut in 50 sekund za rekordom Mateja Lovšeta zaostal le nekaj manj kot dve minuti. Šimenčeva je bila s 40:12 bližje rekordu Teje Gulič, a še vedno za dobre pol minute prepočasna.

Kot je preštel Metod Močnik s kolesarskega kanala Slo cycling, je pod magično mejo 40 minut na Vršič tokrat zmoglo 64 kolesarjev. Več le v letih 2010 (72), 2013 (71) in 2014 (73).

Tadej Valjavec je po svojem prvem tekmovalnem nastopu po dolgem času povedal: “Nisem si predstavljal, da je tako naporno. Zaradi dela ne kolesarim in mislil sem, da bo šlo zaradi dvajsetih let poklicnega kolesarjenja kaj lažje. Čestitam vsem med najhitrejšimi, da uspejo vzdrževati takšno raven pripravljenosti in hvala prirediteljem za povabilo.”

Vodja organizacije Samo Židan iz Turističnega društva Kranjska Gora: “Zelo smo zadovoljni z 38. izvedbo. Na odličen odziv med udeleženci je naletelo tudi žrebanje dveh koles Fondriest. Zahvaljujem se pokroviteljem – Avtocentru Špan, Kranjski Gori, Enervitu in Dani – ter vsem manjšim podpornikom Juriša. Prireditev je minila tudi brez poškodb ali drugih večjih zapletov. Dodatno motivirani kujemo načrte ne le za naslednji Juriš temveč tudi že za jubilejnega 40. čez dve leti.”

Dotlej se morda celo razreši skrivnost, koliko je veteranov, ki so jurišali prav vsakokrat … Eden ali dva?

Ta vnos je bil objavljen v Uncategorized. Zaznamek za trajno povezavo.